Spring naar de hoofdinhoud

Airmaster zet in op duurzaamheid en DGNB certificering

Airmaster zet in op duurzaamheid en DGNB certificering

DGNB is een kwaliteitslabel dat wordt toegekend aan bouwprojecten die voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria. Het DGNB label promoot toekomstbestendige gebouwen met oog voor duurzame materialen en energie-efficiëntie. In de praktijk wordt de hele levenscyclus van het gebouw onder de loep genomen. Duurzaamheid is één van de kernwaarden van Airmaster – niet alleen in woorden, maar ook in daden!

In 2023 was één van de belangrijkste projecten van Airmaster het opstellen van milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations) voor alle units in het productassortiment. Deze worden naar verwachting voor het einde van het jaar goedgekeurd. De meeste fabrikanten kiezen voor algemene EPD's die niet zo gedetailleerd zijn. Daarin ligt het verschil, licht Sanne Laumann, experte duurzaamheid bij Airmaster, toe:

"We hebben ervoor gekozen om eerst een EPD voor onze AM1000 op te maken (ventilatie-unit die voornamelijk in klaslokalen geplaatst wordt) en daarvoor hebben we alle componenten van het product en de hele keten van transport en productie geanalyseerd. De klant kan de EPD gebruiken om zijn DGNB certificering te behalen, maar het helpt ons als bedrijf ook om onze productieprocessen te optimaliseren. We gebruiken nu bijvoorbeeld meer gerecycleerd materiaal en we zijn druk bezig met het verbeteren van onze productieprocessen. We willen proactief inzetten op een duurzamere wereld"

Niet alleen een verkoopargument – ook onderdeel van het DNA van het bedrijf

Sanne Laumann taler om bæredygtighed

Duurzaamheid moet niet alleen betrekking hebben op onze units, maar op de hele organisatie. EPD’s zijn nuttig voor klanten, maar moeten ook gebruikt worden om zwakke punten te identificeren en te optimaliseren:

"Het zit in ons DNA. Onze duurzaamheidsstrategie impliceert niet alleen het verbeteren van ons productiemodel, ook de manier waarop we dagelijks op kantoor werken wordt onder de loep genomen. We willen een aangename en inspirerende werkplek bieden mèt aandacht voor mens en milieu. Voorbeelden zijn een paperless office en duurzame relatiegeschenken. Ook dat maakt in de bredere zin deel uit van het begrip duurzaamheid," zegt Sanne Laumann.

Het DGNB documentatiepakket staat op punt en is een goede informatiebron voor klanten

Airmaster levert volledig afgewerkte units, maar produceert de componenten niet zelf. Het was dus noodzakelijk om alle onderdelen grondig en met de nodige kennis te onderzoeken. De DGNB biedt niet alleen certificeringsprogramma’s voor nieuwe gebouwen, maar heeft ook een speciaal programma voor panden die reeds in gebruik zijn. En dan komt decentrale ventilatie in beeld.

"We lanceren binnenkort een DGNB documentatiepakket dat klanten informeert hoe ze hun gebouwen op een energiezuinige manier kunnen renoveren. Om te voldoen aan de steeds strenger wordende wetgeving en om torenhoge energiefacturen te vermijden, zoeken steeds meer gebouweigenaren naar middelen om hun infrastructuur te verduurzamen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn scholen. Airmaster heeft een jarenlange expertise opgebouwd in het verbeteren van het binnenklimaat in scholen en ziet de laatste jaren een enorme stijging van het aantal schoolrenovatieprojecten. Decentrale ventilatie is een ideale toepassing voor scholen door het hoge Plug & Play gehalte van de units: dankzij het ontbreken van een kanalennetwerk zijn verregaande verbouwingen niet nodig en de units kunnen tijdens schoolvakanties geplaatst worden. Het is dus niet nodig om de dageliikse routine van de school te verstoren." zegt Sanne Laumann.

Onze organisatie

Sanne Laumann

Sanne Laumann

Chief Visionary Officer