Spring naar de hoofdinhoud

In het Zavo hadden ze ook voor Corona aandacht voor een goed binnenklimaat

In het Zavo hadden ze ook voor Corona aandacht voor een goed binnenklimaat

Ventilatie staat sinds de pandemie hoog op de agenda, maar in het ZAVO beslisten ze reeds in 2019 om werk te maken van een goede luchtkwaliteit in hun gebouwen. Leerlingen en leerkrachten gaven aan dat er een muffe geur in de klaslokalen hing en hadden klachten zoals hoofdpijn en concentratiestoornissen.

Pilot met testunit in 2019

De directie besloot om in samenwerking met architect Philippe Leemans naar een gepaste en praktisch haalbare oplossing te zoeken. De ventilatie-installatie moest energiezuinig en geluidsarm zijn en moest zonder verregaande verbouwingen geplaatst kunnen worden. Bovendien was het wenselijk om in fases te renoveren – enerzijds om de budgetten te kunnen spreiden en anderzijds om de leerlingen niet hoeven onder te brengen op een andere locatie. Zo kwamen ze bij het decentrale ventilatiesysteem van Airmaster terecht.

Maarten Diels, Area Sales Manager bij Airmaster: “Omdat het hier toch om een aanzienlijke investering ging en de school er zeker van wilde zijn dat het gekozen systeem aan hun verwachtingen voldeed, werd besloten om een testunit met koelmodule in één van hun klaslokalen te plaatsen. Dat gebeurde in de zomervakantie in 2019.

Monitoring CO2 gehalte via internetgestuurde regeling Airlinq Online

Via het Airlinq Online platform konden de school en de architect het CO2 gehalte en de temperatuur in het lokaal eenvoudig bijhouden en monitoren. Het bleek al snel dat het CO2 niveau in dit lokaal laag bleef tijdens de lessen en ook de vervelende, muffe geur verdween. Zowel tijdens koude als tijdens warme dagen bleef het thermisch comfort hoog en vermits de ramen in de winter niet meer open moesten om het lokaal te voorzien van voldoende frisse lucht, gingen de energiekosten omlaag.

Ook nieuwbouw in 2020 voorzien van Airmaster units na geslaagde testfase

 

In 2020 werd op de speelplaats van het ZAVO een nieuwbouw met 3 klaslokalen geplaatst. Ook daarin werden units van Airmaster voorzien. Deze ventilatie-units werden toegevoegd aan het Airlinq Online platform zodat de school een mooi overzicht had van hun ventilatie-installatie. In de nieuwbouw werd een verlaagd plafond voorzien, zodat de ventilatie-units maar voor 1/3 zichtbaar zijn. De werking blijft hetzelfde, maar de units zijn “discreter” aanwezig.

Gefaseerde renovatie van de bestaande klaslokalen in 2021 en 2022

Na goedkeuring van de subsidies door AGION werd in 2021 dan overgegaan tot een renovatie van een deel van de bestaande klaslokalen. Na de paasvakantie werden 19 ventilatie-units in gebruik genomen: een noodzaak om de school op een veilige manier open te kunnen houden!

In 2022 komen de overige klaslokalen aan de beurt en zal de school een goede luchtkwaliteit kunnen garanderen voor al haar leerlingen. Vermits in elke unit een CO2 sensor zit die via het online systeem aangeeft wat het CO2 niveau per ruimte is, is het niet nodig om nog extra CO2 meters aan te schaffen.

Geen dikke truiendagen tijdens de koude wintermaanden en geen torenhoge energierekeningen.

Ook op zoek naar een ventilatie-oplossing voor uw gebouw?

Contacteer ons