Spring naar de hoofdinhoud

Decentraal ventileren in gerenoveerd CLB-gebouw Campus Mortsel

Decentraal ventileren in gerenoveerd CLB-gebouw Campus Mortsel

De ‘Campus Mortsel’ langs de Sint-Benedictusstraat omvat een patchwork aan gebouwen. Naast het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) zijn er ook een kleuterschool, een basisschool en een private muziekschool ondergebracht. Het gebouwencomplex wordt gefaseerd gerenoveerd. De keuze voor een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) van Airmaster in CLB-gebouw A was reeds voor het uitbreken van de coronapandemie een feit.

Daniel Gebruers is Directeur van het Vrij CLB AMi (Antwerpen Middengebied) 2 Regio Mortsel-Kontich, met vestigingen in Mortsel en in Lier. Tot het werkingsgebied van dit CLB behoren een 70-tal scholen uit 10 gemeenten, gelegen in de driehoek Mortsel-Kontich-Lier, goed voor een 28.000-tal leerlingen. Het gebouwencomplex wordt gefaseerd gerenoveerd. Zo werd in 2017 gebouw B (deel CLB en muziekschool) tot op de betonstructuur gestript en grondig gerenoveerd. Enkel vloeren en raamopeningen werden behouden. Er werd met kwaliteitsvolle materialen heropgebouwd. De rechtervleugel van dit gebouw werd uitgerust met zonnewering. en er werden zonnepanelen op het platte dak geïnstalleerd. Ook het tot voor kort leegstaande gebouw A - de vroegere kappersschool -, bestaande uit 3 bouwlagen, werd recent volledig gerenoveerd naar een ontwerp van het architectenbureau Groep Archo BV uit Antwerpen. Hier zijn nu de ondersteunende diensten van het CLB ondergebracht. Bijkomende binnenmuren optimaliseren de verdeling van de lokalen en zorgen voor een mix van grotere en kleinere ruimtes. Er werden ook valse plafonds aangebracht. In een latere fase zal gebouw A - via de tweede verdieping - middels een passerelle worden verbonden met dezelfde verdieping van gebouw B, waar de 2 medische circuits - met bijbehorende wachtzalen - van het CLB zijn ondergebracht.

Voortschrijdend inzicht

Voortschrijdend inzicht

 

In gebouw A waren er geen voorzieningen naar ventilatie, in de andere gebouwen op de campus werd een ventilatiesysteem C toegepast of werd de vervuilde lucht via roosters in de binnenmuren weggezogen. “De keuze van Groep Archo voor installeren van een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) in gebouw A was reeds voor het uitbreken van de coronapandemie een feit. In sommige lokalen kon het erg warm worden. Bovendien biedt zonnewering slechts ten dele een oplossing, hebben we gemerkt. Vandaar onze keuze voor energiezuinige technieken - koeling in combinatie met decentrale ventilatie -, een keuze die getuigt van voortschrijdend inzicht”, zegt Daniel Gebruers. “Pluspunten van een Airmaster systeem zijn o.m. het weinige kanaalwerk en het energie-efficiënter (want ruimte per ruimte) ventileren. De warmteterugwinning bij de Airmaster toestellen bedraagt 85 à 90 %. Ook het snelle en eenvoudige installeren en de onderhoudsvriendelijkheid van het systeem (beperkt tot 2-maal per jaar filters vervangen) waren belangrijke argumenten pro.”

Expert in schoolventilatie

Er werden zes Airmaster ventilatie-units AM 150 en AM 300 - geïnstalleerd door de firma Guy Peemen uit Beerse. De units worden in de Airmaster fabrieken in Denemarken geproduceerd en volledig voorgeprogrammeerd. Vijf units zijn ook uitgerust met een koelmodule. Het type ventilatie-unit werd telkens bepaald in functie van het aantal personen dat maximaal in de betreffende ruimte aanwezig kan zijn”, zegt Nicolas Derison, Area Sales Manager Vlaanderen bij Airmaster België die recent het commerciële team kwam versterken. “De regeling gebeurt via het centrale bedieningspaneel waarop alle units aangesloten zijn. Via de display kan men storingen nagaan, timers instellen etc. Op de buitenmuur werden er Boomerain roosters voorzien. Dit zijn door Airmaster ontwikkelde gevelroosters die ervoor zorgen dat de drukvallen minimaal blijven en er geen regenwater naar binnen kan sijpelen.”

Ontzorgen

Airmaster werd in 1991 opgericht door Henrik Staehr en Kim Jensen die een oplossing zochten voor het omslachtige kanaalwerk waarmee het installeren van ventilatiesystemen meestal gepaard gaat. “Zij ontwikkelden een systeem dat plug & play kon worden geïnstalleerd, en waarbij er ruimte per ruimte - lees energiezuinig - kon worden geventileerd. Zo ervaren de CLB-medewerkers in Mortsel nu een aangenaam en gezond binnenklimaat, zowel in de grotere ruimtes als in de spreekkamer. De Deense fabrikant is inmiddels meer dan een producent van ventilatie-units. Airmaster volgt bouwprojecten op van ontwerp tot installatie en verzorgt indien gewenst ook het onderhoud. Sinds de coronapandemie gaat de interesse voor decentrale ventilatie in stijgende lijn. Scholen konden tot voor kort (eind maart 2023) aanspraak maken op een verhoogde subsidie voor schoolventilatie. Kansen die nog te vaak onbenut werden gelaten. Niet enkel in scholen, maar ook in kindercrèches, bedrijfsburelen, wachtzalen van dokterspraktijken… is er toenemende interesse voor decentrale ventilatie”, zegt Nicolas Derison. “De voorbije jaren heeft Airmaster een uitgebreid netwerk uitgebouwd met ingenieurs, installateurs, architecten en facility managers in de onderwijs- en bedrijfswereld. Samen proberen we de bouwheer zo goed mogelijk te ontzorgen, zodat die zich bezig kan houden met zijn eigen werkzaamheden en niet met zijn ventilatie-installatie.”