Spring naar de hoofdinhoud

Komo zet in op gezonde, comfortabele klaslokalen

Komo zet in op gezonde, comfortabele klaslokalen

Komo vzw is een schoolbestuur van het katholiek onderwijs in Mechelen met heel wat gebouwen onder zijn vleugels: 19 basisscholen (met 24 vestigingsplaatsen), vier secundaire scholen, een centrum voor leren en werken én een internaat. Het welbevinden van de leerlingen en personeelsleden is één van de kernwaarden van het bestuur en daarom wordt veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de infrastructuur. Geen sinecure met al die vestigingsplaatsen en gebouwen die soms al decennialang in gebruik zijn.

Luchtkwaliteit was al een aantal jaren een belangrijk aandachtspunt, maar in de nasleep van de covidpandemie werd besloten nog een versnelling hoger te schakelen. Komo vatte het ambitieuze plan op om  in de klaslokalen van liefst 13 scholen een decentraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning te plaatsen. En dit in een tijdspanne van minder dan twee jaar.

Waarom Airmaster?

Met al die scholen en vestigingsplaatsen is centraal beheer van de ventilatie-installatie voor Komo een must. In de gebouwen hingen reeds een tachtigtal units die allemaal verbonden zijn met het webplatform Airlinq Online. Met deze cloud based regeling kan de facility manager de volledige installatie vanop afstand beheren. Dat maakt bedieningspanelen in de verschillende gebouwen overbodig en zorgt ervoor dat alarmen onmiddellijk bij de juiste persoon terechtkomen zonder dat die zich onnodig moet verplaatsen.

Airlinq Online is een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk platform dat een volledig overzicht biedt van o.a. de kamertemperatuur en het CO2-gehalte in elk klaslokaal. Onlangs werd de regeling vernieuwd en uitgebreid met een aantal functies om het dagelijks beheer van de installatie nog makkelijker te maken: met de kalenderfunctie kunnen alle vakantiedagen vooraf ingepland worden en alarmen komen voortaan automatisch in de mailbox van de beheerder van de installatie terecht.

Komo liet de AM 1000 installeren
Komo liet de AM 1000 installeren

Daarnaast speelde het hoge Plug & Play-gehalte van Airmaster mee.

 Een Airmaster unit wordt volledig voorgeprogrammeerd en klaar voor installatie geleverd. Geen gedoe met kanalen en verregaande renovatiewerken: twee gaten in de muur of in het plafond, de unit ophangen en klaar.

Deze zomer kregen alvast acht scholen een nieuwe ventilatie-installatie. Installatiebedrijf Juvah haalde het onderste uit de kan om ervoor te zorgen dat alle 105 klaslokalen enkele weken vóór de start van het schooljaar volledig afgewerkt en gebruiksklaar waren!

Tijdens de herfstvakantie volgt nog een school en de laatste units zullen geplaatst worden tijdens schoolvakanties in 2024. Bij de start van het volgende schooljaar in september 2024 zullen maar liefst 158 klaslokalen voorzien zullen zijn van een efficiënte, energiezuinige ventilatie-installatie. En dit zonder de dagelijkse routine van de scholen te verstoren!

Meer weten over het vernieuwde Airlinq Online platform of over de mogelijkheden van decentrale ventilatie in scholen? Contacteer ons

NEEM CONTACT OP MET ONS VERKOOPTEAM

Nathalie Duquesne

Nathalie Duquesne

Country Manager Benelux

Department Benelux
Maarten Diels

Maarten Diels

Service & Key Account Manager

Department Vlaanderen
Phillip Davies

Phillip Davies

Projectadviseur

Department West - Nederland
Jean-Paul Pil

Jean-Paul Pil

Projectadviseur

Department Oost - Nederland